az öko-kapitalisták öko-cool irodája

Vannak azok a bizonyos elképesztő karriertörténetek, amelyek hallatán mindenki fogja a fejét és azt mondja, “ilyen nincs”. Ezek közé tartozik Tom Szakyé is. Tom 1982-be született Budapesten, de szüleivel együtt még a rendszerváltás előtt elhagyták az országot. Először Hollandiába, majd Kanadába mentek, ahonnan Tom 2001-ben az amerikai Princeton Egyetemre nyert felvételt. Tom és egy barátja elkérték az egyetemi kávézóból származó organikus hulladékokat (pl. kávézaccot) és kukacokat eresztettek rá. A kukacok pedig szépen átrágták magukat rajta, és így kiváló minőségű komposzt jött létre, 100%-ig organikus összetevőkből. Tomék ezt a komposztot akarták árulni, de nem volt pénzük arra, hogy vadiúj csomagolásba tegyék, ezért elkezdtek használt üvegeket gyűjteni, és ebbe tették a komposztot. Vagyis újrafelhasznált üvegekben árultak újrafelhasznált organikus szemetet. (Azt csak csendben és zárójelben jegyzem meg, hogy az egészbe azért kezdtek bele, hogy baromi jó minőségű komposzttal növelhessék az egyetemi koliban füvezés céljára termesztett kenderek terméshozamát…)

Így indult a TerraCycle története, ami mára, vagyis mindössze tíz év alatt a világ egyik vezető “öko-kapitalista” vállalkozásává vált, bebizonyítva, hogy a környezetbarátság nem csak non-profit alapon működhet. A TerraCycle célja, hogy megmutassa: lehetséges a világot jó irányba változtatni úgy, hogy még nyereségre is szert teszel általa.

2007-ben indult a TerraCycle “Brigád Programja”, amelynek lényege, hogy szemétgyűjtő kis csapatok alakulnak, és az összegyűjtött szemétért cserébe pontokat kapnak, amelyeket utána a TerraCycle “pénzre vált” különféle – a résztvevők által megjelölt vagy a TerraCycle által javasolt – jótékony célokra (pl. víztisztítás, vadállatok élőhelyeinek védelme, éhinség elleni küzdelem, fáültetés, hajléktalan gyerekek oktatása, stb.) nyújtott támogatások formájában.

Mára a TerraCycle több, mint 20 országban van jelen Izraeltől az Egyesült Királyságon át Mexikóig és Brazíliáig. Olyan nagy cégekkel kötöttek a termékeik újrafelhasználásának elősegítését célzó megállapodást, mint például a Kraft Foods, a Nestlé, vagy a L’Oreal.

A TerraCycle által világszerte összegyűjtött szemétnek kétféle sorsa lehet: vagy eredeti állapotában csinálnak belőle más termékeket, pl. bicikliláncból képkeretet (“upcycling”), vagy ledarálják, újrafeldolgozzák és így állítanak elő belőle más terméket, pl. használt számítógépalkatrészekből szemetesvödröt (“recycling”).

Mára több, mint 70.000 helyen több, mint 22 millió ember gyűjti nekik a szemetet, és eddig már több, mint 2 milliárd összegyűjtött termékcsomagolás segítségével több, mint 2 millió dollárt adományoztak iskoláknak és különféle non-profit szervezeteknek.

Na ugye, hogy elképesztő? 🙂 Én imádom az ilyen sztorikat! És az a jó hírem van, hogy a TerraCycle jön Magyarországra! 🙂 Sőt, az IT részleget Magyarországra helyezik, úgyhogy nem csak gyűjteni lehet majd nekik a szemetet, de ha minden jól megy, sok magyar dolgozhat is majd náluk.

Gondolom sokan azt kérdezitek most magatokban, “örvendek, de mit keres ez a téma ezen a blogon?”. A válasz a következő: a magyar fejlesztőcsapat vezetője decemberben kint járt az USA-ban a TerraCycle központjában, Trentonban, és az ott készült fotói ezen a blogon jelennek meg először. A TerraCycle irodája ugyanis két vonatkozásban is szenzációs: egyrészt szinte minden bútor és felszerelési tárgy újrafelhasznált anyagokból készült, másrészt szerintem baromi jól is néz ki.

Íme hát a sehol máshol még nem látható képek, ezúton is nagy köszönet értük a fotósnak! 😉
(Kattintsatok rájuk, mert nagyon szélesek, és csak úgy tudjátok rendesen megnézni!)

Végezetül pedig a kert, ahol – úgysem fogjátok elhinni -, de az asztalok és székek használt (!) pelenkák és chipseszacskók újrafelhasználásával készültek…

(Mivel csak én kaptam felhasználási engedélyt a fotókra, kérek szépen mindenkit, ha szeretné használni, előtte szóljon nekem. Köszönöm!)

Comments

  1. Jaj de tetszik! 🙂

    Kedvelés

  2. várjuk!
    Főleg azért. mert jó lesz tudni, hogy a használt pelusokat hol adhatom le:) és akkor már nem kell szemétszállítási díjat fizetnem!

    Kedvelés

  3. És ami poén az egészben de itt nem lett leírva, hogy ők minden olyan szemetet hasznosítanak újra, amit “nem lehet”.

    Tehát: papír, üveg, fém – ezeket nem, mert erre van kiépített rendszer.

    Fogkefe, szaros pelenka, betét, tampon, csokipapír, kávékapszula, nyomtató patron, toll, borotva, rágó(!), cigaretta csikk – vagyis minden más, az jöhet. 🙂

    Kedvelés

  4. hát ez tényleg sztár! azt honnan tudod / hol olvastad, hogy jönnek Magyarországra? kösziköszi, Anna

    Kedvelés

  5. soós judit says:

    Tetszik nagyon! Hol lehet jelentkezni a csapatba?

    Kedvelés

  6. Itt egy magyar nyelvű interjú a magyar indulás kapcsán Tommal és a magyar ügyvezetővel, German Dániellel. Tegnap este volt az Ozone Networkön. http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120420-egyenlito-a-szemetdomb-csaszarai.html

    Kedvelés

  7. Ki lesz a hazai kontakt? Engem nagyon érdekelne a kapcsolatfelvétel velük!

    Kedvelés

Trackbacks

  1. […] 25.091 kattintás és 206 comment. A legforgalmasabb nap 2012. február 29. volt, aznap tettem ki a Terracycle postot, aminek 687 oldalletöltés lett az eredménye. 138-an követtek a Facebookon és 11-en […]

    Kedvelés

  2. […] az öko-kapitalisták öko-cool irodája […]

    Kedvelés

  3. […] találkoznak a Terracycle nevével nálam. 2012-ben az év legnépszerűbb bejegyzése volt, amit az amerikai irodájukról írtam, tavaly pedig én is beszámoltam arról a szerintem szuper kezdeményezésükről, hogy […]

    Kedvelés

Hozzászólás