pelenkázni UNISEX!

14369927_1123936547675866_523759067555602741_n

Néhány héttel ezelőtt Portugáliában jártunk és úgy adódott, hogy a lisszaboni oceanáriumban ki kellett cserélnünk kisebbik fiunk pelenkáját. Nálunk teljesen természetes, hogy a pelenkacserélés épp annyira a férjem feladata is, mint az enyém, ez esetben is ő indult a WC-re a fiunkkal. Legnagyobb meglepetésére odaérve a fent látható piktogramokat látta a női illetve férfi mosdó ajtaján. Annyira megörült neki, hogy gyorsan csinált is róla fotókat, ugyanis nagyon-nagyon elege van abból, hogy Magyarországon rendszeresen azzal a problémával kerül szembe, hogy ha nyilvános helyen szeretne pelenkázni, azt általában csak a női WC-be besunnyogva teheti meg.

Miért is…? Nem ketten vagyunk a gyerek szülei…? Nem egyformán jogunk és kötelességünk tisztába tenni a gyerekeinket…? Akkor miért is csak a női WC-kben vannak pelenkázóasztalok, egyfajta utalásként arra, hogy ez valami olyasmi, ami a nők feladata…?

Nem, pelenkázni bizony az apák is szoktak, sőt, mostanában egyre több apa teszi ezt meg mindenféle fintorgás nélkül, amiért tisztelet nekik, hisz a saját szüleink generációjában még valóban inkább női feladatként kezelték ezt.

Lefotóztuk a lisszaboni mosdót, és megosztottam a képeket a Facebookon, a bejegyzés pedig futótűzként terjedt.

14355777_1123898711012983_4559912469440373643_n

Sorra érkeztek a jelzések, hogy hol vannak már Magyarországon is olyan pelenkázóhelyiségek, melyeket férfiak is könnyen használhatnak. Sokan azt is jelezték, hogy szerintük eleve nem WC-ben kellene ezt intézni, hanem külön pelenkázószobákban. Nyilván vannak fokozatok, és lehet mindig jobbra vágyni, de részünkről mi a férjemmel már annak is örülnénk, ha a magyarországi férfimosdókban lehetőség lenne a pelenkázásra. Nem csak azért, mert így nem kell bekommandózni a női mosdókba, hanem azért is, hogy a férfi WC-kbe bemenő férfiak folyamatosan találkozzanak ezzel a jelzéssel, és természetessé váljon a felnövekvő férfigenerációk számára, hogy ez bizony az ő dolguk is.
14364664_1123936587675862_3590200270421803581_n

Nagyon köszönjük az elképesztő sok hozzászólást, benne rengeteg olyan hely említésével, ahol ez a kérdés már megoldott, ezeknek a listáját most közzéteszem és folyamatosan frissíteni fogom a további hozzászólásokban érkező helyek neveivel.

Fel szeretnénk hívni egyúttal a vendéglátóhely-tulajdonosokat, ilyen helyeket tervező és berendező szakembereket, valamint múzeumok, vagy más közintézmények vezetőit, hogy figyeljenek oda erre, és olyan megoldásokat alkalmazzanak, melyek nem diszkriminálják a férfiakat.

És végezetül ezúton is óriási taps és köszönet mindazoknak, akik erre már figyelnek, és egyformán fontosnak tartják az apákat és az anyákat!

Íme tehát a lista, azokról a helyekről, ahol van unisex megoldás a pelenkázásra (a blog olvasóinak hozzászólásai alapján):

  • Magyar Természettudományi Múzeum
  • Városligetben jégpálya és a múzeum közt a “föld alatti” nyilvános wcben van egy gyermek wc-kézmosó,pelenkázóval 2 székkel, akkora helyen ,hogy a babakocsi is befér. Ide nyilván bármelyik vagy mind két szülő egyszerre bemehet a gyerek(kek)kel.
  • IKEA férfi WC-ben is van pelenkázó
  • Westend (mozgássérült + gyerekwc + pelenkázó egyben)
  • Auchan Törökbálint (mozgássérült + gyerekwc + pelenkázó egyben)
  • Auchan Budaörs (mozgássérült + gyerekwc + pelenkázó egyben)
  • Tesco Sárbogárd
  • HelloAnyu Kávézó (A belépő rész közös, ott van a pelenkázó, onnan nyílnak a külön nemű mosdók)
  • Allee
  • MOL kút az M1-en a határ előtt kb 162-es km-nél mind a két oldalon (közös pelenkázó van a férfi /női mosdótól függetlenül)
  • Duna Plázában van gyerekmosdó + baba-mama szoba
  • Árkád Pécs (külön pelenkázó helyiség)
  • Várvölgy étterem, Csesznek
  • Székesfehérvár Plaza (külön pelenkázó szoba van berendezve mikróval fotellel a szoptatáshoz is felkészülve)
  • Bástya üzletház, Veszprém
  • Auchan, Dunakeszi (van gyerekwc és abban van a pelenkázó. Ugyanott, pár méterrel arrébb van külön pelenkázó- és szoptatós helyiség)
  • Campona (külön pelenkázo van, 2 is, nem wc-vel összekötve. Szoptatáshoz székkel.)
  • Pólus Center (külön pelenkázó)
  • Pagony, Budapest
  • Bauhaus (pelenkázó a mozgássérült mosdóban)
  • Gödön a dunaparti Széchenyi Csárdában közös belépőben
  • Premier Outlet
  • Paskál Fürdő

Ha Te is tudsz ilyen helyet, kérjük, írd meg, és bővítjuk a dicsőséglistát! 🙂

Comments

  1. Szuper, hogy ilyen sok helyen van már pelenkázó a férfi mosdóban is! “Bezzeg a mi időnkben” fehér holló volt a babát tisztába tevő apuka, de szerencsére ma már lassan az a ciki, ha nem csinálják. Köszönet Gabi és Barnus, hogy felhívjátok erre is a figyelmet. Kis lépésekkel, de változnak a dolgok és JÓ irányba!

    Kedvelés

  2. Tök jó amit írtál.Nagyon helyes és természetes dolog,ha pelenkáz egy pasi és erre kialakított helyen lehetne megtenni.Igen,miért is egy nö feladata lenne csak…
    Pár hónapja olvastam egy cikket,nem tudom már pontosan hol történt,a lényege az volt,hogy egy anyuka,ismertette,hogy a mai világban mennyire odáig vannak,ha egy férfi pelenkáz.Történt ugyanis vele,hogy voltak valahol piknikezni talán,már tényleg nem tudom részletesen,de a gyermeküket be kellett pelenkázni,és ö nyílt szinen tette ezt egy takarón.Mindenki lehurrogta hogy uram isten hogy tehet ilyet itt meg így meg stb.Dehát a kényszer,át kellett pelenkázni a gyereket ott.Aztán egy másik alkalommal a férje tette ugynigy, hogy láthatták.Akkor meg körbe állták,hogy nahát milyen rendes, rendkivüli ember,gyereket pelenkáz,ritkaság.Miért is nagy szám ez egy pasitól?Akkor miért nem volt akkora baj,hogy azt más elött tette?Mert férfi?Ezzel azt akarta mondani,hogy manapság olyan természetes,ha egy anya gondozza,pelenkázza a gyerekét,neveli,ami nem kis feladat és olyan ritkán kap egy nö elismerést.Az természetes.De,ha az apa,férfi teszi az akkora szám,nekik tisztelet jár.Miért is kell tisztelni,csak azt teszi,amit az anya is.Természetes dolognak kellene lennie nem kiemelendönek.Erre még a férfi van mindenhol kiemelve,hogy az mer pelenkázni és még nem is fintorog.Valóban jó lenne ezen változtatni.Az is jó lenne,ha több pelenkázó hely lenne.Azt viszont elég viccesnek tartom,hogy sok férfi öklendezik,ha pelenkáznia kell. :)) Azért anyukáknal még nem hallottam ilyenröl.Ezt csak így a pelenkázás témához jegyezném meg.

    Kedvelés

Hozzászólás