I LOVE LX Factory Lisszabon

Budapesten kívül az európai fővárosok közül nekem a legnagyobb szerelmem Lisszabon. Rajongok érte egyszerűen, ahogy a régi és az új, a tradicionális és a futurisztikus keveredik benne, arról nem is beszélve, hogy a kortárs művészet és építészet keresztbe-kasul szövi a várost olyan lenyűgöző vizuális élményekkel, amelyekkel évek óta nem tudok betelni. Már több lisszabonos bejegyzésem is volt itt a blogon (pl. a lisszaboni óceanáriumról), viszont rájöttem, hogy soha nem írtam még az egyik abszolút kedvenc helyemről, az LX Factoryról.

Az LX Factory tulajdonképpen olyan, mint egy külön mini városrész, egy régi kikőtői ipari negyed helyén virágzó kulturális központ. A gyönyörű régi indusztriális épületekben kortárs üzletek, kávézók, kocsmák, éttermek, startup irodák, művészeti alkotóműhelyek, galériák, ruhabutikok, lakberendezési üzletek, mindenféle kézműves termékeket áruló boltocskák foglalnak helyet egy hihetetlenül inspiráló környezetet teremtve. Órákig el lehet bóklászni benne, vannak kültéri és beltéri részei, egész évben nyitva van és ingyen látogatható.

Rengeteg zseniális sarka van ennek a negyednek, de ami az én no.1. kedvencem, az a LER DEVAGAR nevű könyves-, és lemezbolt, ami önmagában akkora élmény, hogy ha semmi más nem lenne itt, akkor csak ezért az egy helyért is érdemes lenne ide ellátogatni. Aki hozzám hasonlóan meg van őrülve a könyvekért, azok ki ne hagyják, ha Lisszabonban járnak, ez viccen kívül olyan, mintha egy zarándokhely lenne a számunkra.

Évek óta arról álmodozom, bárcsak lenne annyi pénzem, hogy csináljak egy ilyen helyet Budapesten, vagy ha nem is én, bárcsak valaki más csinálna egy ilyet. Szenzációs lenne. Legyen, ugye…?

Hozzászólás