művészet 365 napra

Egész 2020 eltelt anélkül, hogy akár csak egy bejegyzést írtam volna a blogra, pedig itt vagyok, élek és még mindig a szívem csücske ez a blogocska, csak annyi minden másfelé folyik el a figyelmem, hogy végül sosem jutok ide. De most találtam egy csodálatos kis könyvet, ami áttörte a gátat, hogy rászánjam magam és írjak róla.

Lorna Scobie grafikus alkotása a 365 Days of Art, ami egy művészeti, kísérletezgetős napló tulajdonképpen. 365 különféle feladat van benne, tehát elvileg az év minden napjára jut egy, de persze senki sem kényszerít rá, hogy minden nap elővedd, vagy hogy egy nap csak egy feladatot csinálj meg.

A fiaimnak hozott 1-1 példányt a Jézuska (7 és 10 évesek), de annyira megirígyeltem tőlük, hogy magamnak is rendeltem egyet és most ez tök jó közös program nekünk, együtt szoktuk csinálgatni, így nekik is nagyobb a lelkesedésük iránta, én meg örülök neki, hogy egyszerre vagyunk ugyanabban a flowban.

Mindenféle feladatok vannak benne, néha javasol is a szerző konkrét eszközt, hogy mivel csináld, ezt az oldalt vízfestékkel, a következőt vékony hegyű filccel, aztán színes ceruzával és így tovább. Nekem nem voltak saját színeseim, ezért mikor megrendeltem magamnak, rendeltem hozzá egy 72 db-os watercolor ceruzakészletet, amit szárazon is lehet használni, de én úgy használom (nem biztos, hogy ez a hivatalos módja, de én így szeretem), hogy a ceruzák hegyét vízbe mártogatom, ugyanúgy, mint egy ecsetet és ennek az az eredménye, hogy olyan, mintha festene az ember a ceruzával: könnyebb vele dolgozni, mint egy ecsettel, viszont sokkal mélyebbek és telítettebbek a színek, mint egy sima ceruzánál és egybefüggő színes felület keletkezik, nem olyan vonalas, mint a ceruzák esetében. Arra persze vigyázni kell, hogy mivel nedves, maszatolni is tud vele az ember, ha nem figyel, illetve nem szabad becsukni a könyvet, amíg meg nem szárad a rajz, különben a másik oldalt összeszínezi. Itt a könyv első oldalán csináltam egy színskálát a színesekből, szerintem jól látszik, milyen gyönyörűek.


Íme néhány oldal mintaképpen, van, amiket már megcsináltam, de mutatok néhány üreset is.

Itt az volt a feladat, hogy rajzoljunk mindenféle cuki bogárkát:

Itt az, hogy a csillagoknak rajzoljunk mosolyokat:

Itt leveleket és gyümölcsöket kell rajzolni a fára, illetve beszínezni a fehér pöttyöket, mindig más színt használva, és megfigyelni, hogy melyik színkombinációk néznek ki a legjobban a végeredményben.

Rajzolj csupa sárga dolgot a bal oldalra, a jobb oldalon pedig színezd be a fehér pöttyöket.

Kalligráfia gyakorlat, illetve színezd be a hullámokat.

Nagyon meditatív használni és közben ezerféle technikát és ötletet kipróbálgathat az ember, én őszintén nagyon élvezem, ezért is írtam most róla nektek. Tényleg nagyon jó szívvel ajánlom és nem is drága könyv, kb. 15 EUR!

Have fun! 🙂

Comments

  1. Gabi, ez nagyon klassz! A könyv és az ajánlás is 🙂

    Kedvelés

Hozzászólás