G ház: egy kortárs mediterrán minimál

Teljesen infantilis dolog jutott legelőször eszembe, mikor megláttam ezt a Paz Gersh építésziroda által egy háromgyerekes izraeli család számára tervezett G házat: ha én ebben a házban gyerek lennék, biztos kipróbálnám, milyen bebújni alá. 😀
A következő gondolatom pedig az volt, hogy aki a kert felől néz a ház felé, mintha folyamatosan egy képkeretben látná a teraszon tartózkodókat. Ezáltal pedig kicsit filmszerűvé, gyönyörű fényképek sorozatává válik itt az élet. Nem?

Via: Archdaily
Fotók: Amit Giron

egy minimál Indiából

A Dipen Gada & Associates iroda tervezte az Amin család számára ezt a házat Indiában. A közösségi és privát tereket a hatalmas konyha köti össze egymással: a konyhából egyik irányban a nappali és a házimozi szoba érhető el, a másik irányból pedig a hálószobák a hozzájuk kapcsolódó fürdőkkel. A család kifejezett kérése volt, hogy az épület szoros kapcsolatban álljon a kerttel, erre minden helyiségben nagy hangsúlyt fektettek.

Az egyik legkirályabb az egészben szerintem az a végtelen hosszú pult a konyhában, kiváncsi vagyok A Férj mit szól majd hozzá, neki ugyanis ez az egyik nagy álma… 😉

Forrás és még több fotó: ChicTip

Sierra Madre a nappaliban

Nem tudom, hogy vajon csupán a Dél-Amerikában töltött gyerekkori évek az okai, vagy egyébként is így lenne, de a kedvenc brazil és chilei házam (és a számos egyéb már bemutatott dél-amerikai épület) után most itt van egy mexikói, amiért odáig vagyok. Gilberto L. Rodríguez tervezte és 1991-93 között épült fel ez a Casa Elizondo névre keresztelt épület Monterrey közelében, a Chipinque nemzeti park mellett. Monterrey Mexikó egyik legforróbb városa, ahol nyáron három hónapon át 40°C közelében van a hőmérséklet. Ez az egyik oka az épület tiszta fehér külső vakolatának, a GLR arquitectos építésziroda honlapján ugyanis ez olvasható: “a színek hiánya két fő okra vezethető vissza: az egyik, hogy a lehető legnagyobb kontraszt legyen a fehér felületek és a természet zöldjei és kékjei között, másrészt az a valós és pszichológiai frissítő hatás, amely a fehér színnek köszönhető egy olyan forró klímájú környezetben, mint amilyen Monterrey városa.”

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én szívesen pilledeznék abban a nappaliban, vagy egye fene, akár a teraszon…

fotók: Carlos Tardan

ausztrál minimál

Tim Wright és Rachel Feldhusen alapította 1996-ban a wrightfeldhusen építészirodát, az ő munkájuk gyümölcse ez a dél-nyugat Ausztráliában található épület, amiben nekem a terméskő falak tetszenek különösen, és az általuk határolt belső kertrész, amire egy magyar ingatlanos biztos az “intim” szót használná. 😉

mintha tóban laknál

A blogomra főleg a minimál házak miatt vissza-visszajáró olvasóknak már rég jártam a kedvében, íme egy újabb lenyűgöző épület a sok karácsonyi téma után.

Nem tudom, Ti voltatok-e így, én gyerekkoromban sokszor gondolkoztam azon, az állatok miként élik meg az életüket. Különösen lenyűgözőek voltak számomra a kis halak dunai holtágakban, a szigetközi vízivilágban, ahol a nyarak egy részét töltöttem minden évben. Besétáltam térdig a vízbe a hínárok közé, és mozdulatlanul figyeltem hosszú percekig, ahogy a kis halak és békák úszkálnak körülöttem. Varázslatos labirintusnak tűnt nekem az a felszín alatti világ, a korhadt fákkal, üreges kövekkel, tekergő hínárokkal.

Ez az emlékem jutott az eszembe, mikor megláttam a szingapúri Guz Architects iroda által tervezett Cluny házat.

A tervezők maguk így vallanak az épületről: “Ez a projekt bizonyíték arra, hogy a technológia, a tervezés és a design érzékeny alkalmazása lehetővé teszi, hogy kényelmes, fényűző, ugyanakkor fenntartható családi otthont teremtsünk. Napelemeket, és napenergiával működő vízmelegítőket, passzív hűtést és keresztszellőztetést alkalmaztunk annak érdekében, hogy csökkentsük az energiafelhasználást. Az ereszcsatornák és a tetőkön található kertek révén összegyűlik és újrahasznosul az esővíz, és az olyan anyagok, mint az újrafeldolgozott teak és a mesterséges faanyagok melegséget adnak anélkül, hogy igénybevennénk a természet véges erőforrásait. A ház egy középső vizes rész körül helyezkedik el, ez adja a projekt fókuszpontját. A gazdagon beültetett tetőkertek körbeölelik mindezt, azt a hatást keltve, hogy a természet jelenléte a ház minden részében evidens. Annak ellenére, hogy ez az épület high-tech, mivel a legmodernebb intelligens épületfelügyeleti rendszerekkel, napelemekkel, biztonsági felszerelésekkel van ellátva, ezek diszkréten beleilleszkednek a ház természetes környezetébe, ahelyett, hogy kontrasztban állnának vele.”

Via: Contemporist