norvég könyvtár thai gyerekeknek

2008-ban alakult Norvégiában a TYIN tegnestue Architects, mely szegény és fejlődő országokban, Thaiföldön, Burmán, Haitin és Ugandában valósított meg számos projektet társadalmi problémák iránt érzékeny, a világ minden tájáról érkező építészhallgatók segítségével. Minden esetben helyi, vagy a helyi kereskedőktől vásárolt alapanyagokból dolgoznak, épületeik tervezésébe és felépítésébe pedig bevonják azokat, akik számára készül.

A képeken látható könyvtárat Bangkokban hozták létre mindössze 4500 dollárból 2009 tavaszán egy több, mint 100 éves épületben. A város ezen része korábban virágzó kereskedelmi központ volt, azonban egy kilencvenes években történt tűzvész következtében állapota sokat romlott és a kereskedők elhagyták a területet. Mivel a városrészt a rendszeres áradások sem kímélik, a könyvtár kialakításánál az építészek arra is törekedtek, hogy a felszínt akár 50 cm magasan is elöntő víz ne okozzon benne károkat. Ezért emelték meg az olvasásra szolgáló részek szintjét is, hogy a könyvtár árvíz idején is használható maradjon.

Már mutattam egy másik, hasonló szellemben és színvilágban épült kambodzsai iskolát, és még fogok is továbbiakat, mert az a helyzet, hogy én az ilyen kezdeményezéseket egyszerűen imádom.

Fotók: Pasi Aalto

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: