egy nem mindennapi hely

Még tavasszal volt szerencsém egy lelkes kis csapattal Sopronbánfalván járni. Ez a helység egykor különálló település volt, ma már Sopron része. Itt található a még 1482-ben (!) alapított, (mai nevén) Sopronbánfalvai Pálos-Karmelita kolostor, amely egy lenyűgöző felújításon átesve idén március 1-jétől elvonulásra, meditációra, oktatásra alkalmas központként szállóvendégeket is fogad.

A kolostort 2004-ben vásárolta meg Kovács Gábor üzletember, az Andrássy úton található művészeti és gasztronómiai központ, a KOGART Ház, valamint a Telki Magánkórház alapítója.

Az általam hallott történet szerint egy napon a kolostort akkoriban gondozó karmelita nővérek egyike kétségbeesetten hívta fel Kovács Gábort. A tévében látta őt, Péreli Zsuzsa gobelin művész Szegény angyal című képe előtt állva adott interjút. A nővér számára ez isteni jel volt, úgy érezte, Kovács Gábor az az ember, aki segíteni fog megmenteni a kolostort a pusztulástól. Az épületegyüttes ugyanis siralmas állapotban volt, de a nővérek érezték, hogy hatalmas érték, amelyet nem szabad veszni hagyni. Mivel az apácák szegénységben éltek, naponta csak egyszer, rövid ideig tudtak telefonálni. A Kovács Gábort felhívó nővérnek mindössze pár perce volt, hogy felkeltse a bankár figyelmét és rávegye, hogy vagyona segítségével mentse meg a kolostort. Kovács Gábor 15 percnyi beszélgetést követően igent mondott: látatlanban megvette az épületet.

Minden bizonnyal a hely mindent átjáró, minden belépő számára azonnal nyilvánvaló spiritualitása, nyugalma és békéje áll a hátterében annak, hogy az épület – megtartva eredeti funkcióját – a felújítást követően a lélek ápolására szolgáló központtá válhatott.

Az elvonulásról, a kolostorokról, a csendes magányban imádkozásról vagy meditálásról nem hiszem, hogy sokaknak az elegáns bútorok és nagy gondossággal megválasztott burkolatok, szövetek, és kiegészítők, vagy éppen az ínycsiklandozó ételek jutnak az eszébe. Pedig ez a kolostor egy olyan hellyé vált, ahol az ember magas minőséget képviselő szállodák színvonalát élvezve áshat lelke mélyére.

Őszintén ajánlom a kolostor (és önmaga) felfedezését mindenkinek!

A rekonstrukción dolgozó szakemberek:
építész: Magyari Éva és Pazár Béla
régészeti feltárás: Nemes András és Balázsik Tamás
művészettörténeti konzultáció: Dávid Ferenc
a refektórium freskóinak és stukkóinak restaurálása: B. Juhász Györgyi
generálkivitelezés: METO Zrt., Sohodóczki Zoltán főépítésvezető irányításával
belsőépítészet: Bársony István és Tanító Balázs
beruházás vezetése, koordináció: Vető Mária és Kránicz András

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: